Hemen hemen herkesin malumudur ki, bilgisayarınızdan sildiğiniz verilerin geri getirilebilmesi mümkün. Piyasada silinmiş dosyalarını kurtaran birçok program mevcut. Ancak bu programların sildiğiniz dosyayı kurtarabilmesi için, dosya silindikten sonra o dosyanın diskte bulunduğu bölgeye başka bir verinin yazılmamış olması gerekiyor. Eğer dosyanın silindiği bölgeye başka bir dosya yazılmışsa, o dosyayı kurtarabilmeniz mümkün değil.
Eğer sildiğiniz bir dosyanın bu tür programlarla kurtarılamamasını istiyorsanız, güvenli silme işlemi yapmanız lazım. Yine piyasada bu işlemi yapan birçok program mevcut. Bu programlar silmek istediğiniz dosyanın diskte bulunduğu yere -tıpkı oraya başka bir dosya kopyalamışsınız gibi- rastgele veriler yazıyorlar. Böylece orada bulunan eski dosya artık kurtarılamaz hale geliyor. Bu işlemi ister belirli bir dosyayı silerken yaptırabiliyorsunuz, ister diskteki boş alanda eskiden bulunmuş olan dosyaları güvenli bir şekilde ortadan kaldırmak için, isterseniz diskin tamamını güvenli bir şekilde silebiliyorsunuz.
Ancak, güvenli disk temizleme işlemi yapan programlar, diskteki verilerin üzerine yeni veriler yazarken farklı metotlar kullanıyorlar. Örneğin Eraser isimli program size 6 farklı metottan birini seçme imkanı sunuyor. Bu metotların çoğu eski verilerin üzerine yeni verileri yazma işlemini birden fazla kez yapıyorlar. Örneğin Gutmann Metodunu seçmişseniz verilerin üzerine 35 kere tekrar tekrar veri yazılıyor.
Madem bu verilerin üzerine bir kere yazıldığında dosyalarımızı kurtaramıyoruz, neden tekrar tekrar yazmaya gerek var? Bu sorunun cevabını araştırdım ve vardığım sonuç şu: Hard diskin içinde verilerin yazıldığı plaka sökülüp, özel mikroskoplarla (Magnetic Force Microscope) incelenerek eski verilere ulaşılabiliyor. Ancak bu son derece zahmetli, pahalı ve yavaş bir işlem. Üstelik verilerin tamamının kurtarılabilmesi de garanti değil. Özellikle yeni üretilen disklerde eski verilerin ne olduğunu bu mikroskoplarla tespit etmek çok daha zor.
Özet olarak eğer diskinizi bu özel mikroskopla inceleyecek birileri sizi kovalamıyorsa, silmek istediğiniz kısma sadece 1 kere yeni veriler yazmanız kesinlikle yeterli.
Bu sonuca varmamda beni ikna eden kaynaklar şunlar:
http://www.dslreports.com/forum/r20923329-HDD-35-pass-Guttman-wipe-on-dban
http://www.anti-forensics.com/disk-wiping-one-pass-is-enough
http://www.anti-forensics.com/disk-wiping-one-pass-is-enough-part-2-this-time-with-screenshots
Uyarı: Araştırmalarım sonucunda vardığım bu sonuç sadece benim kanaatim. Elbette ki yanılıyor olma ihtimalim vardır. Bu yüzden verilerinizin güvenliği ile ilgili herhangi bir problem yaşanması halinde sorumluluk kabul etmediğimi yazmak zorundayım.
Not: Verilerinizi kurtarılamayacak şekilde silen Eraser programının tanıtımı için yazdığım makaleye aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Böyle bir arştırma yapıp paylaşman gerçekten çok güzel, emeğine sağlık.