Hangi Plastik Türleri Sağlığa Zararlı?

Plastiklerin gıda sektöründe kullanımı oldukça yaygın. Herkes plastiklerin sağlığa zararlı olduğunu biliyor, çoğu zaman alternatifi olmadığı için mecburiyetten kulanmaya da devam ediyor. Ancak plastiğin de türleri var. Bazı tür plastiklerin gıda sektöründe kullanımının güvenli olduğu kabul ediliyor, bazılarınınsa kesinlikle kullanılmaması gerektiği söyleniyor.

Peki biz elimizdeki bir plastik malzemenin türünü ve güvenli olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? Bunun için bu malzemenin üzerindeki, türünü gösteren işarete bakabiliriz. Çoğu plastik malzemenin üzerinde aşağıdaki işaretlerden biri vardır ve bu işaret hangi tür plastikten imal edildiğini gösterir.

Eğer plastik bir malzemenin üzerinde bu işaretlerden birini göremezseniz gıdalarınızdan uzak tutmanızı öneririm. Çünkü hangi plastikten imal edildiğini bilmiyorsunuz. Ben şahsen böyle bir malzeme gördüğümde, eğer güvenli bir malzeme olsaydı üzerine türünü yazarlardı diyorum.

Plastikte sağlık için en önemli tehlike Bisphenol A (diğer adıyla BPA) denen madde. Bu madde polikarbonatı çok sert ve cam gibi parlak hale getirmek için kullanılıyor. Okuduğum kaynaklarda, çalışmaların bu maddenin kanser riskini arttırdığını gösterdiği belirtilmiş. Eğer plastiğin üzerinde 7 işareti varsa ve hem sert hem de parlaksa, büyük ihtimalle BPA içeren bir polikarbonattır. Bu tür plastikleri mutfağınızdan uzak tutmanızı öneririm.

Şimdi, yukarıdaki işaretlerin her birinin ne anlama geldiğine ve güvenli olup olmadıklarına tek tek bakalım.

1. PETE veya PET

PETE veya PET Polyethylene Terephthalate’in kısaltmasıdır. Çok yumuşak, şeffaf ve gıdalarda TEK KULLANIM İÇİN güvenli olduğu kabul edilir. Çoğu su, meşrubat ve diğer içecek şişeleri bu malzemeden imal edilir. Dondurulmamalı, bulaşık makinesinde yıkanmamalı ve mikrodalga fırında kullanılmamalıdır. İçinde bulunan gıda maddesine herhangi bir zararlı madde sızdırmaz. Ancak tekrar kullanım için yeterince temizlenemez ve tekrar kullanıldığında zararlı bakteriler ürer. Bu yüzden PET şişeleri tekrar tekrar kullanma alışkanlığını bırakmamız yararımıza olur.

2. HDPE

HDPE High-Density Polyethylene (Yüksek Yoğunluklu Polietilen)’in kısaltmasıdır. Gıdalarla kullanımının güvenli olduğu kabul edilir. BPA içermez. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir.

3. V veya PVC

PVC Polyvinyl Chloride’in kısaltmasıdır. Gıdalarla kullanılmamalıdır. İçindeki zararlı maddeleri gıdalara sızdırır.

4. LDPE

LDPE Low-Density Polyethylene (Düşük Yoğunluklu Polietilen)’in kısaltmasıdır. Bu malzeme de HDPE gibi gıdalarla birlikte kullanılabilir. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir.

5. PP veya PE

PE Polietilen’in kısaltmasıdır. En güvenli plastik türü olarak kabul edilir. 2 ve 4 numara bu maddenin düğük ve yüksek yoğunluklu halidir. İçinde barındırdığı gıdalara sızdırdığı bilinen herhangi bir zararlı madde yoktur. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir.

6. PS

PS Polystyrene’in kısaltmasıdır. Çay ve kahve gibi sıcak içecekler için kullanılan köpük bardakları (karton bardaklardan bahsetmiyorum) bilirsiniz. Ya da hazır satılan tavuklarda, tavuğun altındaki köpük tabağı bilirsiniz. Ya da kolilerin içindeki elektronik cihazları darbeden korumak için kenarlara koyulan birbirine yapışık o küçük yuvarlak köpükleri. Çoğumuz o köpüğün bir tür plastik olduğunu bile bilmeyiz. Bu malzeme, Benzen denen bir maddeden imal edilir. Benzen, insan için kanserojen bir madde olarak bilinir. Bu maddeyi mutfağınızdan kesinlikle uzak tutmanızı öneririm.

7. DİĞER

7 numara belirli bir plastik türüne ait değildir. İlk 6 tür haricindeki tüm plastiklere 7 numara verilir. Genellikle BPA denen o zararlı maddeyi içerirler. Ancak içermiyor da olabilir. Bu yüzden, yukarıda da söylediğim gibi, eğer bir malzemenin üzerinde 7 işareti varsa, cam gibi parlak ve sertse, büyük ihtimalle BPA içeriyordur ve güvenli değildir.

Kaynak: http://www.herbal-howto-guide.com/plastic.html (İngilizce)

52 yorum

  1. Nevresim takımındaki 22pap ve rejenere yazıyor Kağıttan dönüştürülmüş çok araştırdım ama zararlı olup olmadığını yazan hiçbir bilgi bulamadım bana yardımcı olumusunuz rica etsem

    1. 22 PAP normal kağıt anlamına geliyor. Rejenere ise hammadde olarak protein, selüloz gibi doğal maddelerden elde edilen kimyasal liflere deniliyor. Yani rejenere liflerin çeşitleri var. Kesin olarak emin olmamakla birlikte, 22 PAP ve Rejenere birlikte yazdığına göre, sizin ürününüzde kağıttan elde edilen selülozdan üretilmiş rejenere lifler kullanılmış gibi görünüyor. Bu sebeple zararlı olmadığını tahmin ediyorum.

  2. tritan denilen madde hakkında da bilgi verir misiniz. Çocuklarıma aldığım suluklarda tercih ediyorum Altında da p7 işareti var. Ne kadar güvenli acaba.

    1. Tritan en güvenli kabul edilen plastik türlerinden biridir. İçerisinde Bisphenol A (BPA), Bisphenol S (BPS) veya herhangi bir başka Bisphenol türü bulunmaz. Bazı Tritan plastikler tıbbi araç gereçlerde de kullanılır.

  3. İyi akşamlar. Zeytinyağı bidonu almak istiyorum 50 litrelik. Dışı mavi içi beyaz bidonları mevcut İnternete. Bu bidonları kullanmak zararlı mıdır acaba.

  4. Halide Hanım, yeni çıkan bu kristal mika saklama kapları hakkında biraz araştırma yaptım ama henüz pek bir bilgiye ulaşamadım maalesef.

    1. Çocuklar için plastik su şişesinde hangi kod tercih edilmeli,üçgen içinde 22 sağlıklı mı

    2. 22 numara kağıt demek. Yani plastik kodu değil. Kullandığınız suluğun herhangi bir yerinde kağıt varsa 22 onun numarasıdır. Plastik için 1 ile 7 numara arasında bir numara olmalı.

  5. Kristal mika denilen yeni saklama kapları çıkmış bir şey de yazmıyor üzerinde bilgini var mı acaba

  6. Ben vestel marka mix go blendır aldım içinde 2 tane şişesi var onların altında aynen şöyle yazıyor
    Üçgen içinde 7 numara üçgenin hemen altında OTHER yazıyor yine orada BPAFREE SANS BPA yazıyor çok guvenemedim. sizce bu kapar sağlıklı mıdır. Bilgi verirseniz sevinirim.

  7. Ben vestel marka mix go blendır aldım içinde 2 tane şişesi var onların altında aynen şöyle yazıyor
    Üçgen içinde 7 numara üçgenin hemen altında OTHER yazıyor yine orada BPAFREE SANS BPA yazıyor çok guvenemedim. sizce bu kapar sağlıklı mıdır. Bilgi verirseniz sevinirim.

  8. Karton bardak ham maddesinde bulunan PLA nedir ?
    PLA Nedir ? Doğada son bulan atıkların biyo bozunmasının gerçekleşmesi için topraktaki organizmaların yapısı ve çevre etkisi önem taşır. Mısır, bezelye, bitkisel yağ veya mikrobiyata gibi yenilenebilir hayvansal ve bitkisel kaynaklardan üretilen plastiklere, doğada çözünmeleri daha kolay gerçekleştiği ve zararsız olduğu için Biyobozunur Plastik denir.

    Her yıl üretilen 450 milyon tondan fazla üretilen petrole dayalı sentetik plastiklerin %40’u paketleme malzemesi olarak kullanılıp, bunlar çöpe atıldığı takdirde atık olarak depolama alanlarında son bulmaktadır. Biyobozunur plastik ambalaj malzemelerinden üretilen ürünlerin küresel ısınmaya sebep olan sera gazı salınımı oranı oldukça azdır. Bu nedenle ABD ve AB ülkelerinde toprakta eriyebilen bu plastik ambalaj malzemelerinin kullanımı artmaktadır. Biyobozunur plastikler, toprakta 1-5 ay gibi kısa bir süre içerisinde çürüyüp doğaya karışmaktadır.
    Alıntı

  9. Merhaba , bana bugün bir suluk hediye edildi.Renga markasının , şişenin altında 7 rakamı var ama bir yandan da bpa free yazısı da var , endişelenmeli miyim? Teşekkürler.

  10. Elif Hanım, bütün 7 numara plastikler zararlı değil. İyisi de var kötüsü de var. Tupperware’in zararlı plastik kullanma olasılığı olduğunu düşünmüyorum ben. Kendi evimde de kullanıyorum.

  11. Yoktur Ayşe hanım. Tupperware ürünleri muadillerinin kaç katı fiyatına satılıyor zaten. En kaliteli ve sağlıklı plastiği sattığını iddia ediyorlar ve insanlar da onca parayı o yüzden veriyor.

  12. ben 6. sınıfa gidiyorum bana daha kısa bilgi verirseniz sevinirim çünkü hacamız ödev verdi teşekkürler *_*

  13. ben 6. sınıfa gidiyorum bana daha kısa bilgi verirseniz sevinirim çünkü hacamız ödev verdi teşekkürler *_*

  14. Merhaba ben crate & barrel mağazasından 4 adet ürün aldım cam da var ama bu 4 adet üründe 7 yazıyor satış temsilcisi içinde kesinlikle bpa yok dedi öyle deyince ben aldım sert ve cam gibi üstten bakınca mavi bir renk yandan bakınca cam gibi sert bu durumda zarar var mı saklama kabı hava almayacak türden üstteki düğmeye basınca kapak sıkışıyor hava almıyor

  15. opp neden bu hammaddeler arasında yok ve kansorejen madde içerirmi bilgi verebilirmisiniz.

  16. Bu işaretler tüm plastiklerde kullanılmalımıdır? CE ve TSE belgelerini etkilemekte midir?

  17. Bu işaretler tüm plastiklerde kullanılmalımıdır? CE ve TSE belgelerini etkilemekte midir?

  18. Merhaba Sinan Bey, tanınmış bir Türk markasının vakumlu saklama kaplarını aldım. Plastik kodu 7 , geri dönüşüm üçgeninin içinde yazıyor, BPA içermez, tritan kullanılmıştır. Amerikan Eastman şirketinin bulduğu onaylı bir maddeymiş bu tritan. Numarasının 7 olması , o plastiği hemen zararlı bir madde haline sokmuyor bildiğim kadarıyla.Bir de tritanın zararlı olmadığı söyleniyor , bilgilendirirseniz teşekkürler.

  19. öğlenleri yemek yediğimiz kaşığın arkasında ps 6 yazıyor ve çatal kaşık resmi var.kullanmak sakıncalı arkadaşlar

  20. Benim aldığım plastik saklama kabının altında 05 pp yazıyo. Normal 5 gibi mi değerlendirmeliyim bunu?

  21. saklama kabı aldım kutunun altında hem 1 yazıyor hem Ps hangisini dikkate almalıyız

  22. Ayşe Hanım, 22 (PAP) kağıt demek. Muhtemelen ambalajının geri dönüşüm numarasını okudunuz.

  23. merhaba cocuğuma aldığım diş fırçasında 22 pp vardı evet pp zararsız ama 22 ne demek yardım lütfen teşekkür ederim

  24. merhabalar pet şişelerin altında rakam olarak belirtilen değerler var bir pet şişenin hangi değerde olması gerekir şuan yanımda 4 farklı markanın şişeleri mevcut ve her birinin değerleri 8 , 3, 8, 17

  25. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederiz. Umudum bu konu kamuoyu için en önemli konular arasında yerini alır. Sorum şu, yeni aldığım kettle’da üçgen altında PA yazısı var. Bu polyamidin kısaltması mı ve sağlığa zararlı mı? Polyamid BPA içerir mi? Teşekkürler.

  26. Sezin Hanım, 84 (C/PAP) kağıt ve karton ambalajlarda kullanılıyor. Süt paketlerinde plastik ve alüminyum da kullanıyorlar sanırım.

  27. 3 numaralı plastiğin pet şişelerde kullanıldığını hiç görmedim. Bir yanlışınız olmasın?

  28. Az önce tesadüfen yukarıdaki yazıyı okudum ve masamda duran SIRMAKEŞ adlı pet şişesine baktım ve tehlikeli plastik madde kodu yani 3 rakamı vardı.Bu ürünlerin ruhsatını kim niye veriyor o zaman anlamadım insan sağlığı bu kadar ucuz olmamalı…

  29. peki çaymakinelerinde özellikle demliklerin içlerinde kullanılan plastik aksamı ne kadar zararlı yada değil.Bilen varmı arkadaşlar.Bende tefal var özellikle bu yazıyı okudukdan sonra daha çok rahatsız oldum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir